Ambassade en Consulaten van België in Duitsland

Welkom op onze website!

*De provincie Antwerpen aangeduid als risicogebied*

De provincie Antwerpen is door de Bondsrepubliek Duitsland als risicogebied aangeduid. Belangrijk: personen die naar de Bondsrepubliek Duitsland reizen en zich vóór hun aankomst in Duitsland de afgelopen 14 dagen in de provincie Antwerpen bevonden, kunnen, overeenkomstig de respectievelijke quarantainevoorschriften van de bevoegde deelstaten, verplicht worden tot afnemen van een COVID19-PCR-test. In sommige deelstaten bestaat een vrijstelling van deze verplichting op basis van een Belgische COVID19-PCR-test (deze moet binnen de 48 uur voor aankomst in Duitsland zijn uitgevoerd). Raadpleeg daarom altijd aandachtig de quarantainemaatregelen van de deelstaat en / of deelstaten die u wenst te bezoeken.

*Passenger Locator Form*

Vanaf 1 augustus moeten personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of reizen een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Meer informatie over het formulier vindt u hier. U kan het formulier hier invullen.

*Vacature*

Wij zijn voor de Belgische defensieattaché op zoek naar een polyvalente administratief medewerker/-ster voor secretariële en organisatorische taken (voltijds). Meer informatie vindt u hier.
 

De Belgische Ambassade tijdens de Covid-19-pandemie:
Een bezoek aan de Ambassade tijdelijk enkel op afspraak mogelijk enverwerkingstermijnen kunnen oplopen.
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie:
Sinds 15 juni is reizen van en naar de landen van de Europese Unie met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen opnieuw mogelijk. Of het mogelijk is om ook effectief in een van deze landen binnen te reizen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Ga dus vooraleer u reist steeds bij de autoriteiten van uw bestemmingsland na, welke maatregelen daar van kracht zijn. Raad pleeg ook onze reisadviezen. U dient zich te houden aan de hygiënemaatregelen en social-distancing in het land waar u zich bevindt.

De situatie in België
Wij nodigen u uit uzelf te informeren betreffende de maatregelen genomen door de Belgische regering. Meer informatie over de maatregelen in België vindt u op www.info-coronavirus.be. Alternatief kunt u ook contact opnemen met de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71.

De situatie in Duitsland:
Wij nodigen u uit om aandachtig het reisadvies voor Duitsland te lezen, en uzelf te informeren betreffende de maatregelen genomen door de Duitse autoriteiten. Maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en verschillen daarom van deelstaat tot deelstaat: meer informatie over de specifieke maatregels in de verschillende deelstaten vindt u hier.  Meer informatie vindt u ook op de websites van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse ministerie van Gezondheid en de Duitse politie, het Robert-Koch-Institut  en de Duitse Bondsregering. Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op berlin@diplobel.fed.be of telefonisch op +49 30 20 64 20.

In geval van nood kunt u contact opnemen op de onderstaande telefoonnummers:
 - Noodcentrale: 112 (politie - brandweer - ziekenwagen)
 - Geneeskundige Noodwachtdienst: 116117
 - Noodnummer van de Belgische Ambassade: +49 (0) 17 39 54 88 81
   (Enkel voor noodgevallen - Voor het aanvragen van reisdocumenten na verlies
   of diefstal gelieve uitsluitend tussen 8u00 en 20u00 te bellen)

Meer informatie over het coronavirus Covid-19 vindt u op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Nieuws

09 aug

In samenwerking met de VN organiseert de Franse president Macron deze namiddag een donorconferentie voor Libanon. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, zal ons land vertegenwoordigen. Ook President Trump en Koning Abdullah II hebben hun deelname al bevestigd. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, heeft alvast 5 miljoen bijkomende humanitaire hulp vrijgemaakt.

08 aug

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin kondigde zonet aan dat er vanavond om 20u vanop Melsbroek een C130-transportvliegtuig naar Beiroet vertrekt met dringend medisch en humanitair materiaal voor de slachtoffers van de enorme explosie. Naast de slachtoffers en gewonden, zijn door de enorme ravage ook vele mensen dakloos geworden. Om hen te helpen wordt ook materiaal voor tijdelijke opvang meegestuurd.

17 jul

De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

12 jul

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

11 jul

Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.