Ambassade en Consulaten van België in Duitsland

België in Duitsland

Welkom op onze website!

Beste landgenoten,

Wij hebben de eer u hierbij te informeren dat op vrijdag 23 november, in het kader van de herdenking van de  100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde, samen met Minister Reynders naar Berlijn reizen om een opvoering van Beethovens Missa Solemnis  door het Concert Olympique onder leiding van de Belgische dirigent Jan Caeyers in de Berlijnse Philharmonie bij te wonen.

In het kader van hun bezoek zal het koningspaar voor het middagmaal door de Duitse Bondspresident, Dhr. Frank-Walter Steinmeier, en zijn echtgenote in Schloss  Bellevue ontvangen worden. Na een kort bezoek aan de burgemeester van Berlijn in het Rotes Rathaus staat een kransneerlegging bij de Neue Wache, ter ere van alle oorlogsslachtoffers op het programma. In het Deutsches Historisches Museum zullen de Vorsten aansluitend de gelegenheid hebben om belangrijke originele documenten uit de Eerste Wereldoorlog in verband met de wapenstilstand van 1918 te bekijken. Vervolgens zal ons Koningspaar een bezoek brengen aan het Käthe-Kollwitz Museum, om een kunstenares te eren die zich voor een wereld zonder oorlog en tegen sociaal onrecht inzette en die tijdens de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen een zoon verloor. Zij creëerde daarvoor de bekende beeldengroep “treurende ouders” op het Duits oorlogskerkhof van Vladslo.

De dag wordt afgesloten met het concert in de Philharmonie, dat onder de auspiciën van Zijne Majesteit de Koning en Zijne Excellentie de President van de Bondrepubliek Duitsland staat.

Tickets voor het concert zijn nog beschikbaar op de website van de Philharmonie.

Met vriendelijke groeten,

Willem van de Voorde
Ambassadeur van België te Berlijn

 

Vacatures

Wij zoeken een polyvalent administratief medewerker(st)er voor secretariaat en organisatorische taken in de politieke afdeling van de ambassade. Als u geïnteresseerd bent, stuur dan uw sollicitatie uiterlijk op 20.11.2018 naar het e-mailadres in de vacature. Klik hier

 

De Belgische ambassadeur in Berlijn is op zoek naar een medewerker (m/v) als chauffeur / ober. Meer informatie vindt u hier

 

Federale wetgevende verkiezingen 2019

  • Alle Informatie vindt u hier

 

Biometrisch paspoort: De “Flying Kit” zal op 26 en 27 november in Frankfurt plaatsvinden

Als u in de volgende maanden een paspoort nodig heeft, moet u uw aanvraag naar het Consulaat-Generaal in Berlijn sturen, met de vraag uw biometrische gegevens te laten opnemen bij het bezoek van de Flying Kit in Frankfurt op 26 en 27 november 2018. Zo vermijdt u hiervoor naar Berlijn te moeten komen.

OPGELET: U dient eerst een volledige paspoortaanvraag (incl. betaling) bij ons in. Pas daarna is een afspraak mogelijk. Gelieve er rekening mee te houden dat het aantal deelnemers beperkt is.

Alle informaties omtrent de aanvraag van een nieuw paspoort vindt u hier.

 

Low Emission Zone (LEZ) in Brussel - Het niet-naleven van de toegangscriteria tot de Brusselse lage-emissiezone wordt sinds 1 oktober 2018 beboet: https://lez.brussels/nl/content/controle

Alle info’s over de LEZ onder: https://lez.brussels/nl/

 

Die nieuwe oktober-editie van Nachbar Belgien is verschenen

Wist u dat een Belgische priester het hele archief van de Duitse filosoof Edmund Husserl in België in veiligheid heeft gebracht? Heeft u ooit gehoord van een fietspad dat een vijver doorkruist? Wilt u weten welke de populairste naam is voor meisjes en jongens in België? De antwoorden hierop en nog veel meer wetenswaardigheden vindt u in de nieuwe editie van onze nieuwsbrief Nachbar Belgien. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Nieuws

14 nov

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zijn heel bezorgd over de aanhoudende gevechten in Jemen, vooral in de haven van Hodeïda. Deze haven is van groot strategisch belang, omdat driekwart van de invoer en de internationale humanitaire hulp er het land binnenkomt. Jemen heeft af te rekenen met een ongeziene humanitaire crisis, de zwaarste ter wereld.

12 nov

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders opent vandaag in het Egmontpaleis in Brussel de jaarlijkse plenaire zitting van het Kimberley-proces. Dat is het wereldwijde platform voor de bestrijding van de handel in bloeddiamanten: diamanten die uit conflictgebieden komen.

09 nov

Onze landgenoot Michel Arrion is sinds eind september het nieuwe hoofd van de Internationale Cacao organisatie (ICCO) met zetel in Abidjan, Ivoorkust. Met meer dan 400 bedrijven en een jaarlijkse chocoladeproductie van 650.000 ton is ons land wereldleider op het vlak van chocolade.

09 nov

Op 7 november hadden vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een lang gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riyad al-Malki. Ze bespraken een resem bilaterale vraagstukken, waaronder ontwikkelingssamenwerking. Ook het vredesproces en de Belgische prioriteiten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwamen aan bod.

02 nov

Vandaag 2 november is het de Internationale dag tegen straffeloosheid van misdaden tegen journalisten. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt het belang van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid om de mensenrechten te bevorderen en te beschermen. Journalisten die veilig en onafhankelijk hun beroep kunnen uitoefenen, vormen een essentiële hoeksteen van een goed werkende en open democratie. Ze hebben, behalve een informerende, ook een controlerende functie en stellen maatschappelijke misstanden aan de kaak.