Ambassade en Consulaten van België in Duitsland

Welkom op onze website!

*Heel België aangeduid als risicogebied*

Heel België is door de Bondsrepubliek Duitsland als risicogebied aangeduid. Belangrijk: personen die naar de Bondsrepubliek Duitsland reizen en zich vóór hun aankomst in Duitsland de afgelopen 14 dagen in België bevonden (transit door België uitgezonderd), kunnen, overeenkomstig de respectievelijke quarantainevoorschriften van de bevoegde deelstaten, verplicht worden tot afnemen van een COVID19-PCR-test en/of een 14 daagse quarantaine. In sommige deelstaten bestaat een vrijstelling van deze verplichting op basis van een Belgische COVID19-PCR-test (deze moet binnen de 48 uur voor aankomst in Duitsland zijn uitgevoerd). Raadpleeg daarom altijd aandachtig de quarantainemaatregelen van de deelstaat en / of deelstaten die u wenst te bezoeken.
Deze maatregelen zijn niet van toepassing op transitreizen. Andere regionale uitzonderingen zijn mogelijk, o.a. voor grensarbeiders of essentiële reizen.  Gelieve hiervoor de websites van de Duitse deelstaten te consulteren.

*Passenger Locator Form*

Vanaf 1 augustus moet elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48u in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Meer informatie over het formulier vindt u hier. U kan het formulier hier invullen.

*Vooralsnog geen Flying Kit-missies*

Vanwege de momenteel wereldwijd heersende pandemie is het voor ons niet mogelijk om binnen afzienbare tijd een Flying Kit-missie aan te bieden. Als u een paspoort nodig heeft, neem dan contact met ons op via e-mail. Wij zullen u dan informeren over mogelijke alternatieven voor het opnemen van biometrische gegevens. Zodra het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken ons toelaat om opnieuw een Flying Kit-missie aan te bieden, zullen we u uiteraard onmiddellijk op de hoogte brengen.

 

De Belgische Ambassade tijdens de Covid-19-pandemie:
Een bezoek aan de Ambassade tijdelijk enkel op afspraak mogelijk enverwerkingstermijnen kunnen oplopen.
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie:
Sinds 15 juni is reizen van en naar de landen van de Europese Unie met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen opnieuw mogelijk. Of het mogelijk is om ook effectief in een van deze landen binnen te reizen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Ga dus vooraleer u reist steeds bij de autoriteiten van uw bestemmingsland na, welke maatregelen daar van kracht zijn. Raad pleeg ook onze reisadviezen. U dient zich te houden aan de hygiënemaatregelen en social-distancing in het land waar u zich bevindt.

De situatie in België
Wij nodigen u uit uzelf te informeren betreffende de maatregelen genomen door de Belgische regering. Alternatief kunt u ook contact opnemen met de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71.

De situatie in Duitsland:
Wij nodigen u uit om aandachtig het reisadvies voor Duitsland te lezen, en uzelf te informeren betreffende de maatregelen genomen door de Duitse autoriteiten. Maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en verschillen daarom van deelstaat tot deelstaat: meer informatie over de specifieke maatregels in de verschillende deelstaten vindt u hier.  Meer informatie vindt u ook op de websites van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse ministerie van Gezondheid en de Duitse politie, het Robert-Koch-Institut  en de Duitse Bondsregering. Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op berlin@diplobel.fed.be of telefonisch op +49 30 20 64 20.

In geval van nood kunt u contact opnemen op de onderstaande telefoonnummers:
 - Noodcentrale: 112 (politie - brandweer - ziekenwagen)
 - Geneeskundige Noodwachtdienst: 116117

Meer informatie over het coronavirus Covid-19 vindt u op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Nieuws

28 sep

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, en de ambassadeur van de Verenigde Staten bij het Koninkrijk België, Ronald Gidwitz, hebben op maandag 28 september een “preclearance”-overeenkomst ondertekend. “Preclearance” is een procedure waarbij vliegtuigpassagiers met bestemming Verenigde Staten al in Brussels Airport de Amerikaanse migratie- en douanecontrole doorlopen, wat tijdwinst oplevert bij aankomst.

25 sep

Vandaag zal minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin samen met de Europese commissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic en de Nigerese minister van Milieu Almoustapha Garba een evenement op hoog niveau organiseren over de humanitaire gevolgen van klimaat- en conflict-gerelateerde risico's. Dit evenement wordt georganiseerd in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

24 sep

Vandaag vindt in de marge van de High Level Meeting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de virtuele ministeriële bijeenkomst over R2P – de Responsibility to Protect - plaats.

24 sep

Minister Goffin neemt vandaag deel aan een debat op hoog niveau van de VN-Veiligheidsraad over het thema "Global Governance na de COVID-19-pandemie".

21 sep

21 september is de 75e verjaardag van de Verenigde Naties. België is stichtend lid van de VN en de allereerste voorzitter van de Algemene Vergadering was minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak . Geconfronteerd met de uitdagingen van onze tijd blijft België meer dan ooit overtuigd van het belang van de rol van de Verenigde Naties en het multilateralisme bij het zoeken naar doeltreffende en harmonieuze oplossingen om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Dit engagement blijkt ook uit het mandaat in de Veiligheidsraad, waar België voor de 6e keer werd verkozen.