Ambassade en Consulaten van België in Duitsland
Home Belgische inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen

Belgische inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen

Als u naar België reist en de afgelopen 14 dagen in rode zone bent geweest, zijn er verschillende mogelijkheden:

Optie 1: U bent minder dan 48 uur in een rode zone geweest of/en u blijft minder dan 48 uur in België  ongeacht de redenen van uw bezoek
U hoeft niet in quarantaine te gaan. U dient het Passenger Locator Form enkel in te vullen als u België binnenkomt per boot of vliegtuig.

Optie 2: U bent meer dan 48 uur in buitenlands risicogebied geweest of/en u blijft meer dan 48 uur in België voor NIET essentiële en niet uitstelbare redenen
U dient het Passenger Locator Form in te vullen voor aankomst. Daarna wordt er geanalyseerd of  u al dan niet in quarantaine moet. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. U ontvangt geen sms.
  Dit betekent dat u niet in quarantaine hoeft te gaan. Geen nieuws is in dit geval dus goed nieuws.
 2. U krijgt een sms dat u in quarantaine moet gaan (u ontvangt deze SMS kort na uw aankomst in België).​​​​​​
  U dient zich in dit geval in een 10-daagse quarantaine te begeven. Tot 15 november zult u enkel getest worden als u symptomen hebt. Zoek bij symptomen altijd zo spoedig mogelijk medisch advies en ga in isolatie.

Optie 3: U bent meer dan 48 uur in buitenlands risicogebied geweest of/en u blijft meer dan 48 uur in België voor essentiële en niet uitstelbare redenen
U dient het Passenger Locator Form invullen voor aankomst. Daarna wordt er geanalyseerd of al dan niet in quarantaine moet. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. U ontvangt geen sms.
  Dit betekent dat u niet in quarantaine hoeft te gaan. Geen nieuws is in dit geval dus goed nieuws.
 2. U krijgt een sms dat u in quarantaine moet gaan.
  U ontvangt deze SMS kort na uw aankomst  in België (normaal gesproken op de eerste dag). In dit geval geldt het principe van de deelquarantaine. U dient zich in dit geval ook in een 10-daagse quarantaine te begeven. Maar u mag de opgelegde quarantaine verlaten voor de deelname/het uitvoeren van de dringende, essentiële onderdelen van uw bezoek. Deze tijdelijke ontheffing van de quarantaine geldt dus enkel voor de deelname/het uitvoeren van de dringende, essentiële onderdelen van uw bezoek. De rest van de tijd die u in België doorbrengt dient u zich dus in quarantaine te begeven. Tot 15 november zult u enkel getest worden als u symptomen hebt. Zoek bij symptomen altijd zo spoedig mogelijk medisch advies en ga in isolatie.

Wat wordt er onder essentiële dringende redenen/activiteit verstaan?
De term essentiële dringende redenen/activiteit wordt in het Belgisch recht niet in detail omschreven, maar er wordt hier een niet uitstelbaar essentieel doel bedoeld waarvoor u dringend naar België dient te reizen. Dit kan uiteraard geen toerisme zijn. U moet hierbij denken aan zakenreizen die niet kunnen worden uitgesteld, zorg aan familieleden, een begrafenis of een huwelijk.
Belangrijk: Tijdens het uitvoeren van deze activiteit dienen social distancing en andere beschermingsmaatregelen nauwgezet gerespecteerd te worden. Het is ook altijd raadzaam een bewijs van de onder essentiële dringende redenen/activiteit bij u te dragen.

Enkele voorbeelden ter verduidelijking
Voorbeeld 1:
Lisa komt naar België voor een doopsel. Aangezien er weinig vluchten zijn, blijft ze vier dagen. Ze vult de Passenger Locator Form in en krijgt een sms dat ze in quarantaine moet gaan.

 • Lisa dient zich in quarantaine te begeven en mag deze tijdelijk verlaten om het doopsel bij te wonen. Lisa mag tijdens de rest van de 4 dagen die ze in quarantaine doorbrengt enkel naar de apotheek, de dokter of de supermarkt (de algemene uitzonderingen van de quarantaine) en dient de rest van de tijd thuis te blijven.

Voorbeeld 2:
Eva komt op zakenreis. Ze heeft drie afspraken gepland. Één hiervan is de installatie van medische apparatuur. Één is een routinecontrole van de lift, nu ze hier toch is. Één is een afspraak met een andere technicus. Eva vult de Passenger Locator Form in en krijgt een sms dat ze in quarantaine moet gaan.

 • Eva dient zich in quarantaine te begeven: de zogenaamde deelquarantaine. Ze mag de quarantaine enkel verlaten om de apparatuur te installeren, want dit is de dwingende reden van haar bezoek en dit is niet uitstelbaar. Ze mag de quarantaine níet verlaten voor de routinecontrole van de lift, die evengoed een volgende keer kan gebeuren. Haar afspraak met een collega doet ze online. Eva mag tijdens de rest van de tijd die hij in quarantaine doorbrengt enkel naar de apotheek, de dokter of de supermarkt (de algemene uitzonderingen van de quarantaine) en dient de rest van de tijd thuis te blijven. Zij kan ’s avonds niet afspreken met vrienden.

Voorbeeld 3:​​​​​​​
Willem verhuist naar België en gaat op zoek naar een huurhuis. Hij vult de Passenger Locator Form in en krijgt een sms dat hij in quarantaine moet gaan.

 • Willem moet eerst zijn volledige quarantaine uitzitten. Hij heeft geen recht op deelquarantaine omdat een huurhuis zoeken uitgesteld kan worden.