Ambassade en Consulaten van België in Duitsland
Home Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering uiterlijk vanaf midden 2021 de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten.

Alle Belgische gemeenten zijn eind 2020 al overgeschakeld naar nieuwe identiteitskaarten met vingerafdrukken. Komende weken volgen alle Belgische beroepsconsulaten.

Vanaf maandag 21 juni 2021 zal u voor een elektronische identiteitskaart (e-ID) of Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar het consulaat-generaal van België te Berlijn moeten komen.

U kan vanaf 31 mei 2021 al een afspraak maken voor een identiteitskaart met vingerafdrukken op uw beroepsconsulaat.

We zijn ons ervan bewust dat de aanvraag van een identiteitskaart daardoor meer inspanningen van u vergt. Maar enkel zo kunnen we de internationale erkenning van de Belgische identiteitskaart (in meer dan 50 landen) op peil houden.

Goed om te weten:

·       Als u al een e-ID (of Kids-ID) heeft, blijft die geldig tot de vervaldatum.

·       U kunt nu nog een e-ID of Kids-ID aanvragen door de daarvoor bestemde formulieren op te sturen (waarbij u zich niet moet verplaatsen naar uw beroepsconsulaat).  Zie op onze website.  Die formulieren moeten dan wel uiterlijk op vrijdag 11 juni 2021 op het beroepsconsulaat aankomen.

·       De verplaatsing naar het beroepsconsulaat zal niet nodig zijn voor de aanvragen voor een Kids-ID voor kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn. Daarvoor kunt u nog steeds het aanvraagformulier aan het beroepsconsulaat opsturen.

·       Het beroepsconsulaat kan aangevraagde e-ID’s en Kids-ID’s nog altijd opsturen naar uw thuisadres - ophalen in persoon is niet nodig.

·       Als u uw e-ID wil gebruiken om u te identificeren op internet en in te loggen op Belgische overheidswebsites, moet u de kaart wel activeren. Daarvoor moet u dan zelf met uw e-ID (Kids-ID) en pukcode op uw beroepsconsulaat, een ander Belgisch beroepsconsulaat of in elke Belgische gemeente langsgaan. Doe dat niet impulsief: kijk eerst de openingsuren of het afspraaksysteem na!

·       De pukcode van de nieuwe e-ID’s en Kids-ID’s moet niet meer worden bewaard nadat de kaarten werden geactiveerd. Als u de pincode bent vergeten van een nieuwe en geactiveerde kaart, kan u bij elk beroepsconsulaat en elke gemeente langsgaan met uw kaart voor een nieuwe pincode. Een pukcode of herdruk van de pukcode is niet meer nodig voor de deblokkering van de PIN van nieuwe kaarten, eenmaal die geactiveerd zijn.

Wat kan niet?

  • De foto, vingerafdrukken en handtekening die u eventueel bij een eerdere aanvraag voor een e-ID of paspoort heeft laten registreren, kunnen om wettelijke en privacyredenen niet opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe aanvraag voor een e-ID (Kids-ID).
  • Een e-ID of Kids-ID aanvragen bij een ander beroepsconsulaat dan het consulaat waar u ingeschreven bent, zoals dat voor een gewoon paspoort kan, is niet mogelijk.

Een alternatief in België:

·       U kan vanaf 21 juni 2021 uw e-ID/Kids-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent.  Dit is wel iets duurder (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente). De kaart en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

·       Een aanvraag voor een Kids-ID bij een Belgische gemeente kan maar mits beide ouders aanwezig zijn - enkel zo kunnen we aannemen dat de wetgeving inzake het ouderlijk gezag van het land waar het Belgisch kind woont, gerespecteerd wordt.

·       Zolang het kind nog geen 12 jaar is, wordt de Kids-ID enkel meegegeven aan de ouder die op hetzelfde adres als het kind woont. Een e-ID (vanaf de leeftijd van 12 jaar) daarentegen wordt enkel aan de titularis afgegeven, ook als die nog minderjarig is.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met onze Consulaat : berlin@diplobel.fed.be