Verkiezingen 2024

Alle informatie voor Belgen in Duitsland over de verkiezingen in 2024.

  1. Laatst bijgewerkt op

De verkiezingen in België zullen plaatsvinden op zondag 9 juni 2024. De verkiezingen op het Consulaat-Generaal in Berlijn gaan door op woensdag 5 juni 2024.

Meerderjarigen die bij ons ingeschreven zijn, hebben stemplicht. Wie dat nog niet eerder deed, moet zich vooraf registreren als kiezer. De deadline is 29 februari 2024.

U kunt zichzelf online registreren, of uw registratie nagaan, met uw Belgische identiteitskaart en pincode via eConsul (diplomatie.be)

Alternatief kunt u de formulieren invullen, handtekenen en opsturen naar 

FORMULIEREN

Formulier inschrijving verkiezingen (PDF, 95.58 KB)

Volmachtformulier (PDF, 235.54 KB)

  • Enkel meesturen als u de stemwijze koos “bij volmacht in België” of “bij volmacht in de consulaire beroepspost”. 
  • U kunt het volmachtsformulier in de taal van uw keuze invullen. Wij sturen het formulier steeds door naar de gemeente. Er is echter geen garantie dat de gemeenten een volmachtsformulier in een andere taal dan die van de gemeente zullen aanvaarden.

Verklaring op erewoord (PDF, 222.57 KB)

  • Deze verklaring wordt enkel ingevuld in het uitzonderlijke geval dat er geen bewijskrachtige stukken voorhanden zijn die de aanhechting tot een bepaalde gemeente aantonen. We zullen u, wanneer we uw inschrijving krijgen, informeren als wij dit document nodig hebben.

Als u voor de Europese verkiezingen wilt stemmen op Belgische lijsten, moet u zich hiervoor apart registreren. U mag niet én in België én in Duitsland stemmen voor de Europese verkiezingen.

Meer informatie vindt u op de website van FOD  Buitenlandse Zaken.